Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Fem nya på jobbet

 
Gruppbild

Från vänster: Samantha Svärdh, Maya Kylén, Nilla Andersson, Marianne Granbom och Magnus Lindh-Rengifo.

Ett tillskott på fem nya medarbetare. Plus nyanställningar av två nygamla medarbetare. Det har forskargruppen ”Aktivt och hälsosamt åldrande”, som är knuten till CASE, fått efter sommaren.

För att alla skulle kunna börja lära känna varandra och reda ut vem som är involverad i vilka projekt inbjöds alla medarbetare i forskargruppen till en lunch den 27 augusti vid Institutionen för hälsovetenskaper i Lund. 

Först ut att presentera sig var doktoranden Joakim Frögren som ska arbeta inom forskningsprogrammet UserAge och även inom projektet Beslutstöd Bo Tillgängligt (BBT).
Joakim Frögren

- Jag har läst kognitionsvetenskap vid Linköpings universitet. Kognitionsvetenskap handlar bland annat om hur man ska utforma teknik så att den blir intuitiv och enkel att använda för människor i vardagen. Jag har även jobbat vid Blekinge tekniska högskola med ett projekt som handlar om en app som ska stödja personer med demens i ett tidigt stadium i deras vardag, berättade Joakim Frögren och fortsatte:

- Jag var ganska hands-on i designen av appen så jag hoppas att jag ska kunna bidra med lite designkompetens i projekten. Mycket dålig design beror på att man har missat att involvera målgruppen - men hur gör man det på ett bra sätt som är både inlyssnande och effektivt?  Det är den sortens frågor som jag hoppas kunna titta närmare på under min doktorandtid här, avslutade Joakim Frögren.

Läs mer om programmet:
UserAge - Att förstå brukarmedverkan i forskning om åldrande och hälsa

Läs mer om projektet: Beslutstöd Bo Tillgängligt (BBT)

Näst på tur var doktoranden Magnus Lindh-Rengifo.
Magnus Lindh-Rengifo

- Jag har jobbat som sjukgymnast i en kommun i Skåne de senaste sju åren. Jag kommer att vara kopplad till två projekt, Motor-ACT och Boende och hälsa hos personer som åldras med Parkinsons sjukdom. Mitt fokus i dessa projekt kommer att ligga på olika aspekter kopplade till gång, sa Magnus Lindh-Rengifo.

Läs mer om projektet Motor-ACT:
Motor aspects and activities in relation to cognitive decline

Läs mer om projektet:
Boende och hälsa hos personer som åldras med Parkinsons sjukdom

Därefter presenterade biträdande forskaren Sofi Fristedt sig.

Sofi Fristedt

 - Jag kommer från Jönköping University och har jobbat där sedan 2012 som forskare och lektor. Sedan fick jag förmånen att bli del av projektet GenerationTech som biträdande forskare och kommer att jobba där 75 procent, sa Sofi Fristedt.

- Jag är intresserad av teknik och har bedrivit egen forskning kring det tidigare så det kändes som ett klockrent projekt att jobba med. Det är många frågor inom projektet som jag har jobbat med sedan jag disputerade, berättade Sofi Fristedt. 

Läs mer om projektet:
GenerationTech – Åldrande, teknik och hälsa ur ett generationsperspektiv

Sedan gick ordet till doktoranden Samantha Svärdh.

Samantha Svärdh

-  Jag är född i USA och jag har en bakgrund inom fysioterapi och jag har arbetat mestadels i Malmö kommun här i Skåne. Men jag har även arbetat på flera kliniker i Sverige och lite även i USA för länge sedan. Även jag ska jobba med GenerationTech-projektet och jag är mycket exalterad över det. Vi ska titta på generationsskillnader när man använder teknologi i vardagslivet, sa Samantha Svärdh. 

Efter henne var det doktoranden Nilla Anderssons tur.

Nilla Andersson

- Jag kommer att jobba i Parkinson-projektet tillsammans med Magnus, men jag kommer att fokusera mer på hem- och hälsoaspekter. Min längsta kliniska erfarenhet har jag från en rehabklinik där jag jobbat med personer med kroniska sjukdomar och jag jobbar halvtid två månader till på Minneshälsan mottagningen i Malmö, berättade Nilla Andersson.

Sedan var det dags för de nygamla att presentera sig. Först ut var post doktorn Marianne Granbom som är tillbaka efter två år i USA.

Marianne Granbom

- Det är jätteroligt att vara tillbaka, jag har följt er lite på avstånd de senaste två åren och det är roligt med många nya ansikten i forskargruppen. Jag har gjort en internationell  postdok på Johns Hopkins University i Baltimore tack vare ett treårigt anslag från Formas, sa Marianne Granbom.

- Jag arbetade tillsammans med forskare på Centrat för innovativ vård och äldreomsorg, så även där var mitt fokus åldrande och hälsa och boende. Nu avslutar jag projektet med ett år här hemma. Mina forskningsintressen handlar framför allt om boende för äldre och hur man tänker och resonera kring sin boendesituation när man blir äldre, hur man tar beslut för att flytta eller bestämmer sig för att stanna kvar. 

- Jag ska också vara aktivitetskoordinator för det nya tematiska samverkansinitiativet inom CASE med fokus på äldres boende och sociala rättigheter, och i höst förhoppningsvis även intervjua personer med låg pension om hur de ser på sin boendesituation. 

Läs mer om det tematiska samverkansinitiativet: Kickoff för samverkansinitiativ

Sedan blev det biträdande forskaren Maya Kyléns tur.

Maya Kylén

- Jag disputerade här den 1 juni och nu är jag anställd på 65 procent som biträdande forskare i programmet UserAge där jag främst är involverad i panelstudien. Sedan har jag även fått en anställning som postdoktor vid Högskolan Dalarna i Falun där jag ska vara 35 procent första året och sedan gå över till heltid. 
 
- Det är ett projekt där vi tittar på hemmet som en plats för rehabilitering, vård och återhämtning för personer med stroke. Med avstamp i mitt avhandlingsarbete kommer jag att undersöka vilka miljöfaktorer, både fysiska och upplevda, som kan påverka en persons återhämtningsprocess, förklarade Maya Kylén.

Text och foto: Erik Skogh 
 

Senaste nyheter

2019-04-09

Nationell e-infrastruktur inom åldrandeforskning

Nationell e-infrastruktur inom åldrandeforskning
2019-04-08

Susanne Iwarsson skriver om ny forskning kring åldrande, teknik och stereotypa föreställningar i SDS

Susanne Iwarsson skriver om ny forskning kring åldrande, teknik och stereotypa föreställningar i SDS
2019-03-29

Nytt forskningsprojekt om äldres boendesituation

Nytt forskningsprojekt om äldres boendesituation
2019-03-28

Tillgänglighet i bostaden är nyckeln till ett delaktigt liv för ryggmärgsskadade

Tillgänglighet i bostaden är nyckeln till ett delaktigt liv för ryggmärgsskadade
2019-03-18

Efter stroke – fokus på mobilitet utanför hemmet

Efter stroke – fokus på mobilitet utanför hemmet