Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Gratisapp bryter isolering för pensionärer

man med telefon
Stig Åhlund, ordförande i CASE & UserAge brukarråd,går tipsrunda i Klippan. Foto: Privat

PRO i Klippan försöker bryta isoleringen och sätta sina äldre i rörelse med mobilappen GPSQuiz.
– Tipsrundorna är ett sätt att erbjuda äldre aktiviteter utan att de utsätter sig för smittorisk, men det är även ett sätta att hålla sig fysiskt aktiv och samtidigt göra något trevligt, säger initiativtagaren Stig Ålund, ordförande i CASE & UserAge brukarråd och PROs ordförande i Klippan.

Coronatider och äldre uppmanas att hålla sig inomhus och inte vistas på platser där det finns risk att smittas av coronaviruset. Isoleringen leder ofta till ensamhet och stillasittande. Detta vill PRO i Klippan i Skåne motverka med hjälp av mobilen och en gratisapp.

– Med en smartphone kan du gå på tipspromenad, själv eller med några vänner i grupp. Allt sker enkelt i en app som laddas ner till mobilen, förklarar Stig Ålund, orförande i PRO i Klippan och även ordförande i CASE & UserAge brukarråd.

Tipspromenaden byggs upp i en app, som möjliggör flera olika rundor i området. Frågorna som ställs markeras på en digital karta som användarna sedan ska följa och besvara i appen.

PRO i Klippan har 800 medlemmar. Många av dem drabbas hårt av viruskrisen. Förhoppningen är att tipsrundan ska hjälpa till att bryta isolering och bidra till rörelse.

Dessutom är rundorna öppna även för deltagare som inte är medlemmar i PRO.

I nuläget fins det 22 digitala tipspromenader i området Klippan, Östra Ljungby, Stidsvig, Ljungbyhed och Kvidinge. Men enligt PRO är fler på väg och det finns även önskemål om att utvidga området. Stig Ålund drömmer till exempel om en expansion till Stockholm.

– Jag funderar på att lägga ut en tipsrunda med lite kluriga frågor på Söder i Stockholm så att mina barn kan gå en runda också.

Läs en artikel om initiativet här

Tipspromenad i mobilen – så gör du för att delta

Tipspromenader i PRO Klippans regi finns i Klippan, Ljungbyhed, Östra Ljungby, Stidsvig och Kvidinge. Exakta startpunkter för respektive runda finns i denna länk. Här finns också en noggrann instruktion för hur du, eller någon närstående som kan hjälpa, laddar ner gratisappan GPSQuiz och hur du gör för att delta.