Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Grattis docent Lisa Ekstam!

docent
Nybliven docent, Lisa Ekstam. Foto: Agata Garpenlind

CASE-forskaren Lisa Ekstam har blivit utnämnd till docent i Lund.

Av Agata Garpenlind

Hur känns det att ha blivit utnämnd till docent?
Riktigt roligt, jag känner mig så stolt! Det är mycket hårt arbete som ligger bakom att få detta förordnande.

Vad innebär utnämningen?
Att vara oavlönad docent vid Lunds universitet är ett steg i den akademiska karriären. Det innebär bland annat att man ska vara till nytta för undervisning och forskning i ämnet, i mitt fall arbetsterapi. Man ska visa prov på att man är en självständig forskare och att man både har breddat och fördjupat sig inom forskningsområdet.

Och vad innebär den för dig som forskare?
För mig som forskare och lärare innebär docenturen att jag kan få uppdrag att sitta i betygsnämnd och vara opponent vid disputation och jag har även rätt att, upp till 67 års ålder, vara huvudhandledare för doktorander.

Hur ska du ta dig an uppdraget?
I dagsläget är det ingen större skillnad i mina arbetsuppgifter. Jag fortsätter att undervisa, bedriva forskning och samverka med samhället som tidigare.

Ditt forskningsområde?

Ämnet arbetsterapi, med fokus på åldrande, aktivitet, delaktighet och hälsa. Ett specifikt fokus är boendets, platsens och den sociala kontextens betydelse för aktivitet och hälsa. Min avhandling handlade om förändringar i vardagen bland personer som drabbats av stroke och som post doc vid Lunds universitet och CASE forskade jag i ett interventionsprojekt för att utvärdera effekter av bostadsanpassningar med Agneta Malmgren Fänge som ansvarig forskare.

Dina aktuella projekt?

Det mest aktuella projektet är SimulAGE som startade upp i höstas. Tillsammans med 25 kommuner i Sverige ska vi utveckla modeller för samhälleliga vinster och kostnader för interventioner (t.ex. anpassningar av entréer, installation av hissar) riktade till det vanliga bostadsbeståndet. Målet är att skapa förutsättningar för en åldrande befolkning att åldras i sin bostad och närmiljö. Björn Slaug är ansvarig forskare för projektet och jag kommer att vara bihandledare till doktoranden Christina Heller som började hos oss i måndags.

Jag håller också på att sammanställa resultaten av ett projekt i samarbete med SLU Alnarp, Arbetsförmedlingen och Region Skåne som fokuserat på att stödja migranters etableringsprocess med hjälp av naturbaserad arbetslivsinriktad rehabilitering. I min roll som lärare pågår också många spännande projekt, vi har just avslutat ett internationellt Erasmusprojekt ”MIROTS” och som VFU-ansvarig på arbetsterapeutprogrammet driver jag frågor kring studenternas professionella utveckling, koppling mellan teori och praktik i samverkan med handledare i kommuner och regionen i Skåne. Jag har också ett uppdrag av Sveriges Arbetsterapeuter att utreda arbetsterapeuters specialistutbildning.

Lisa Ekstam

Namn:Lisa Ekstam
Ålder: 44
Familj: Man, två barn och två katter
Bor: Helsingborg
Professionell bakgrund: A
rbetat som leg. arbetsterapeut inom geriatrik och neurologi. Också tidigare arbetat inom kommunal äldreomsorg.

Länk till Lisas profil i forskningsportalen LUCRIS