Kickoff för samverkansinitiativ

Susanne Iwarsson

Den 5 juni firade Lunds universitet starten av fem nya tematiska samverkansinitiativ mellan åren 2018-2020. Professor Susanne Iwarsson, koordinator för CASE, är koordinator för ett av dem: Sociala rättigheter och boende för den åldrande befolkningen.

Läs artikel om det nya tematiska nätverket: Nytt tema för CASE forskare om samverkan

- Universitetets kickoff var mycket uppskattad. Både av forskarna som leder initiativen och av den stora mängden av externa samverkanspartners som var inbjudna, berättar Susanne Iwarsson.

Minst tio externa partners
Samtliga fakulteter vid universitetet är engagerade i minst ett av de fem nya initiativen och samtliga har minst tio externa partners.

- Det tematiska samverkansinitiativ som Lunds universitet nu beviljat forskare som representerar de fyra fakulteter som är engagerade i CASE utgör en mycket viktig utveckling för nyskapande projekt och samverkansformer inom ett av de starkaste forskningstemana inom CASE – åldrande och boende, säger Susanne Iwarsson.

Lösningar av centrala samhällsutmaningar
Bakom universitetets satsning på tematiska samverkansinitiativ ligger ambitionen att bidra till lösningar av centrala samhällsutmaningar. För att lyckas med detta krävs breda tvärvetenskapliga samarbeten inom akademin i samverkan med verksamheter utanför universitetet.

- De samhällsutmaningar som adresseras är olika till sin karaktär och initiativen för att utveckla ny kunskap och innovationer är också mycket mångfacetterade, förklarar Susanne Iwarsson.

Mötesplatser för kunskap och utveckling
Lunds universitets tematiska samverkansinitiativ ska utgöra mötesplatser för kunskap och utveckling inom preciserade problemområden.

- Det finns en stor potential för lärande genom att vi som leder och arbetar inom de tematiska samverkansinitiativen följer varandras projekt under de kommande åren, poängterar Susanne Iwarsson.

Text: Erik Skogh
Foto: Carin Nilsson

Nystartade samverkansinitiativ 2018-2020
Intelligent Intelligence