Norma äldrerätt ökar bredden

Titti Mattsson

Den 1 januari 2018 fick CASE en ny partner - Norma äldrerätt vid juridiska fakulteten. En tvärvetenskaplig forskarmiljö med inriktning mot skilda aspekter av åldrandets rättsliga villkor.

- När det gäller samhällsutmaningar behövs det generellt sett ett tvärvetenskapligt angreppssätt. Det gäller frågor som handlar om exempelvis klimatförändringar och migration men även om den drastiska demografiska utvecklingen med alltfler äldre, säger professor Titti Mattsson, koordinator för Norma äldrerätt.

Att bli del av CASE kändes därför som ett naturligt steg.

- Med tanke på att äldreforskningen bör vara tvärvetenskaplig och multidisciplinär blir det en ytterligare möjlighet – både för CASE och för oss – att kunna öka bredden och bli tvärvetenskapliga både på längden och på tvären.

Europeiskt perspektiv
Ett femtontal forskare är i dag knutna till Norma äldrerätt. Många gånger har forskningen inte enbart ett nationellt perspektiv.

- I det här fältet är vi väldigt beroende av EU:s lagstiftning. Det kan till exempel gälla rätten till hälso- och sjukvård utomlands eller om du migrerar till ett annat land inom EU. Eller ta den nya dataskyddsförordningen. Det är ursprungligen inte någon svensk lag men den kommer att påverka socialtjänsten och hälso- och sjukvården direkt, exemplifierar Titti Mattsson.

Norma äldrerätt bildades 2012 med stöd från Ragnar Söderbergs stiftelse och Marianne och Marcus Wallenberg stiftelse samt juridiska fakulteten. Mer information finns på: http://www.law.lu.se/#!elderlaw

Text: Erik Skogh
Foto: Kennet Ruona