Östersund testar unik äldre-app för boenderådgivning

Marianne Granbom
Marianne Granbom. Foto: Erik Skogh

Östersund är första kommun att testa en ny och unik borådgivnings-app för äldre. Testning ingår i ett forskningsprojekt som Marianne Granbom, biträdande forskare vid Lunds universitet och knuten till CASE, är ansvarig för.

Projektet har titeln "Att leva senare delen av livet - På Rätt Plats". Syftet är att utveckla en webbaserad applikation som ska bli ett stöd för att planera sitt framtida boende.

Även personal och anhöriga
Målgruppen är i första hand personer i pensionsåldern. Men även anhöriga och personal kommer att kunna använda appen som stöd i samtal om bostadens betydelse för ett hälsosamt åldrande.

- Vi är väldigt glada för samarbetet med Östersunds kommun och vi har fått ovärderlig information från de seniorer som deltagit, säger Marianne Granbom.

- "På Rätt Plats" är inte bara en flytt-rådgivning, det är lika mycket en bo-kvar-rådgivning, fortsätter hon. Vi tror att allra viktigast är att "På Rätt Plats" kommer vara ett stöd för att fundera kring sin boendesituation och att kunna planera för ett gott boende många år framöver. Om och om igen, får vi höra "de här frågorna borde man tänka på tidigare".

Tre workshops
Under våren har kommunen genomfört tre workshops på temat "Bo bra på äldre dar".

Under hösten kommer en första prototyp utvecklas, och villiga Östersundsbor kommer bjudas in att prova den. Projektet är unikt. Det finns inget liknande i Sverige, trots att fler och fler kommuner börjar uppmärksamma behovet.

- Projektet är unikt också på ett internationellt plan, berättar Marianne Granbom. Vi har fått kontakt med forskare från Storbritannien, som bedriver rådgivning per telefon. Det blir ett spännande samarbete där vi kan ta del av deras erfarenheter när vi nu utvecklar detta i Sverige.

Läs hela artikeln om projektet på Östersunds kommuns hemsida:
Kommunen med i unikt projekt för boenderådgivning