Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Sveriges Arbetsterapeuter ger stipendium till Marianne Granbom

Hur är det att vara äldre och bo i ett socialt utsatt område? Om det handlar Marianne Granboms senaste forskningsprojekt som nu får ekonomiskt stöd från fackförbundet Sveriges Arbetsterapeuter. Idén till projektet har kommit fram i CASE samverkansinitiativ om äldres sociala rättigheter.
Marianne Granbom, foto: Kennet Ruona
Marianne Granbom, foto: Kennet Ruona

Internationell forskning kring äldre visar att bostadsmiljön spelar en viktig roll för äldres hälsa. Att bo i socialt utsatta områden får negativa konsekvenser för hälsan och minskar även äldres delaktighet och aktivitet. 
I Sverige har polisen uppmärksammat att det finns socialt utsatta områden som karaktäriseras av urbanitet, kriminalitet, droghandel och hög arbetslöshet, samt att en stor del av befolkningen har invandrarbakgrund. 
Att en socioekonomiskt utsatt bostadsmiljö kan medföra allvarliga negativa konsekvenser för barn och vuxna är idag etablerad kunskap. Men hur äldre påverkas av att bo i socialt utsatta områden i Sverige är ännu inte utforskat.

- Jag vill undersöka hur äldre här upplever sin situation och vilka möjligheter till aktivitet och delaktighet man ser. Det ska också bli intressant att lära mig mer om hur äldre ser på sin egen roll och sitt bidrag till en gemensamhetskänsla i området, berättar Marianne Granbom, som också är praktisk koordinator för CASE tematiska samverkansinitiativ.


Studien, som utförs i nära samarbete med Håkan Jönson, professor i socialt arbete vid Socialhögskolan, Lunds universitet, är utforskande och är tänkt att ligga till grund för en större långtidsstudie av äldres boendesituation i socialt utsatta områden. Den större studien kommer även den att genomföras inom ramen för CASE tematiska samverkansinitiativ om sociala rättigheter och boende för den åldrande befolkningen. 
Stipendiet från Sveriges Arbetsterapeuter omfattar 60 000 kronor.

Läs mer om fackförbundet Sveriges Arbetsterapeuter 

Läs mer om CASE samverkansinitiativ 

Läs mer om Marianne Granboms forskning
 

Senaste nyheter

2019-06-10

Miljoner säkrar CASE-forskning om bostäder och arbetsliv för äldre

Miljoner säkrar CASE-forskning om bostäder och arbetsliv för äldre
2019-06-04

De nya doktoranderna föreläser

De nya doktoranderna föreläser
2019-05-14

Orättvisa transporter drabbar äldre

Orättvisa transporter drabbar äldre
2019-05-13

Anna Norlander spikar

Anna Norlander spikar
2019-04-30

Eldsjälen Gerd Andersson prisas av Ribbingska Minnesfonden

Eldsjälen Gerd Andersson prisas av Ribbingska Minnesfonden