Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Laddar för 100 mil lång forskningsturné på tandemcykel

Man med cykelhjälm och en vit cykel
Oskar Jonsson tränar inför en forskningsturné på cykel nästa vår. Foto: Lill Eriksson

Som forskare får man ibland ligga i lite extra för att nå ut med sin kunskap. Framöver lär det bli mer hårdträning på cykeln för CASE-forskaren Oskar Jonsson. Nu är det nämligen klart att han ska genomföra en 100 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa på tandemcykel i södra Sveriges landsbygd nästa vår.

Det här är galet, jag skrev ihop ansökan två dagar innan deadline, säger en glatt överraskad Oskar Jonsson, när han läser brevet från Sten K Johnsons Stiftelse som beviljar bildningsprojektet 175 000 kronor.

Planen är att cykla cirka fyra mil om dagen, tillsammans med lokala forskare, doktorander eller intressenter, som han ska hålla föredrag med.
En del har redan visat intresse att följa med, forskare från profilområdet Proaktivt åldrande, nätverket CASE, Sveriges Gerontologiska Sällskap (SGS) och forskarskolan SWEAH

Oskar Jonsson är aktiv och van att hålla i gång ute i naturen, men någon tandemcykel äger han inte. En sådan måste hyras för den 25 dagar långa turnén, som kommer att påbörjas och avslutas i Lund någon gång mellan påskhelgen och Kristi himmelsfärdsdag nästa år. 

Tält följer inte med i det begränsade bagageutrymmet. Så nu gäller att hitta lämpliga ställen att övernatta på och ta kontakt och boka in ett 20-tal stopp på bibliotek, träffpunkter och föreningar, där forskningsföredragen ska hållas längs resan.

Varför gör du det här?
 Det är ett bra sätt att minimera resornas miljöpåverkan, nå större publik, möta lokal media och samla in pengar till forskningen, så att vi kan fortsätta med till exempel Intressentpoolen inom CASE. Vi kommer publicera en turnéplan och karta på vår hemsida. Det ska vara möjligt att följa med på delsträckor. Jag vill vara en förebild och inspirera andra till fysisk aktivitet och personliga möten. Jag och mitt turnésällskap kommer få tid att reflektera kring livet och forskning, fortsätter Oskar Jonsson.

Förutom sina forskaruppdrag är han projektledare för Intressentpoolen i CASE, aktivitetskoordinator för LU:s tematiska samverkansinitiativ Sociala rättigheter och boende för den åldrande befolkningen och har även ett samverkansuppdrag i nationella forskarskolan om åldrande och hälsa, SWEAH, som koordineras av Lunds Universitet. 

Välkommen att kontakta oskar [dot] jonsson [at] med [dot] lu [dot] se (oskar[dot]jonsson[at]med[dot]lu[dot]se) om du vill följa med på äventyret, eller har förslag på platser för turnén.