Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stort forskningsbidrag för projektet GaitAge

Merja Rantakokko
Merja Rantakokko

Merja Rantakokko, docent i gerontologi och affilierad till CASE, har beviljats Finlands finaste forskningsbidrag för projektet GaitAge. Pengarna kommer bland annat att användas till en gästdoktorand vid CASE och forskargruppen Aktivt och hälsosamt åldrande.

Stort grattis, Merja!
– Tack så mycket! Finansiering är allt. Utan finansiering finns det ingen forskning, bara riktigt bra idéer. Men denna finansiering, särskilt som den beviljats av Finlands Akademi, är en viktig sak. Det är den mest eftertraktade finansieringen i Finland, så det känns också som en personlig vinst. Jag kan inte ens säga hur glad och stolt jag är, jag är fortfarande mållös!

Beskriv projektet GaitAge (Gait features in different environments contributing to participation in outdoor activities in old Age).
– Projektet fokuserar på förändringar i biomekaniska gångegenskaper i olika miljöer, och deras möjliga bidrag till äldres deltagande i rörlighet utomhus. Vi vet att gångförmågan är en viktig fråga oberoende ålder. Med ökande ålder är förändringar i gång, som steglängd och kadens (hur ofta foten/fötterna träffar marken) vanliga, vilket har visat sig öka risken för minskad rörlighet. Men bedömningar av gång är vanligtvis baserade på laboratoriemått, även om promenader i en laboratoriemiljö kan skilja sig väsentligt från promenader i vardagen. Nu har vi möjlighet att studera detta, eftersom ny sensorfusionsteknik gör det möjligt att analysera gång i normala livsmiljöer.

Syftet är för det första att testa giltigheten av den nya "GaitPod" för att bedöma gångbiomekanik bland äldre, eftersom den tidigare bara har använts bland unga idrottare. Sedan ska vi studera förändringar i gångbiomekanik i laboratorium, i olika utomhusnivåer, kuperad miljö och i vardagsmiljön i närheten av deltagarens hem. Slutligen ska vi studera om förändringar i gångbiomekanik är förknippade med äldres ”life-space mobility” (de vardagsytor, både ute och inne, som en person använder sig av). Resultaten av denna studie kommer att öppna upp möjligheter för personliga insatser och rehabilitering för äldre, för att säkra deras hälsa och funktionsförmåga.

Du har beviljats 414 000 euro på fyra år. Hur kommer pengarna att användas?
– Merparten av finansieringen kommer att vara en lön till en doktorand som kommer att göra sin doktorsavhandling inom detta projekt. Vi har också inom ramen för projektet planerat ett utbyte av en doktorand till Lund. Det är viktigt att nya forskare har möjlighet att lära sig nya saker, och CASE är rätt plats att vara på för att lära sig mer om interaktionen personer-miljö längs med åldrandet. Anslaget kommer också täcka en del forskningsassistans, resefinansiering, kostnader för datainsamling osv. En del av finansieringen går till att bygga nya GaitPod-enheter - den avancerade, tekniska mätapparatur vi använder för att registrera och kunna analysera olika slags gångrörelser. Vi har en enhet, men det skulle gå mycket snabbare att samla in uppgifterna om vi hade fler.

Hur lärde du känna Susanne Iwarsson och CASE?
– Jag har jobbat med Susanne i flera år. Vi träffades första gången 2006 när jag påbörjade min doktorsavhandling vid universitetet i Jyväskylä, Finland. Jag ville göra den i ett ämne som hade att göra med interaktion mellan person och miljö, och vi kunde då inte tänka oss någon med bättre expertis inom detta än Susanne. Jag blev superglad när hon gick med på att bli min handledare. Vårt samarbete fungerade mycket bra, och sedan dess har vi haft löpande samarbeten inom flera olika projekt. Det är alltid lättare att arbeta med någon du känner och det är av stor vikt att du litar på dem du samarbetar med. Jag är också mycket glad över att jag under mina besök i Lund har träffat flera andra forskare, fått goda kontakter och nya vänner. Det är alltid lika kul att besöka CASE, eftersom alla alltid är så varmt välkomnande, trevliga och vänliga. Så jag ser verkligen fram emot att fortsätta arbeta tillsammans!