Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Susanne Iwarsson tilldelas Sohlbergpriset - Nordens största pris inom åldrandeforskning

en kvinna
Foto: Kennet Ruona.

Juryn har enhälligt enats om att ge Susanne Iwarsson Sohlbergpriset. För att komma i fråga ska kandidaten ha byggt upp en stark forskargrupp och initierat forskning av stor betydelse för utvecklingen inom gerontologi. Priset delas ut under öppningsceremonin för nordiska gerontologikongressen - 26NKG - i Odense den 8 juni.

Priset ska gå till en forskare verksam i ett nordiskt land. Forskaren ska vara ledande inom området gerontologi och ha haft stort inflytande på utvecklingen inom åldrandeforskningen.

-    Jag känner mig mycket hedrad och det är överväldigande att få detta erkännande för den forskning jag bedriver tillsammans med mina många medarbetare och samarbetspartners. Jag vill verkligen betona det – det är inte en individuell insats som leder till en utmärkelse som Sohlbergpriset, utan det är i hög grad ett kvitto på värdet av omfattande samarbete och samverkan under många år. Därför vill jag tacka alla som bidragit till att jag får priset, säger Susanne Iwarsson. 

Professor och arbetsterapeut

Susanne Iwarsson är professor vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Hon har som legitimerad arbetsterapeut klinisk erfarenhet från geriatrisk rehabilitering och primärvård. Susanne disputerade 1997 och befordrades till professor i arbetsterapi 2003. 

Stort internationellt engagemang

Sedan 2005 har hon Maria och Seved Ribbings professur i gerontologi och äldrevård. Hon har lång erfarenhet av såväl nationellt som europeiskt forskningssamarbete, ofta i ledande roller. Susanne har varit ordförande i Sveriges Gerontologiska Sällskap, och en av chefredaktörerna för European Journal of Ageing. Hon har även varit och är engagerad i ett flertal styrelser och granskningskommittéer inom och utanför akademin.

Koordinerar CASE och SWEAH

Susanne Iwarsson är sedan 2007 koordinator för det tvärvetenskapliga "Centre for Ageing and Supportive Environments” (CASE) vid Lunds universitetet och sedan 2014 koordinerar hon ”Swedish national graduate school on ageing and health”, (SWEAH).

 
Fakta Sohlbergpriset 
Priset delas ut av Päivikki och Sakari Sohlbergs stiftelse. Det är tradition att Sohlbergspristagaren håller en prisföreläsning på nordiska gerontologikongressen, vilken sker den 10 juni. 
Priset är på 10 000 euro.
 
Läs mer om priset