Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

En dag för goda levnadsvillkor

Deltagare samlas på andra våningen på Campus Helsingborg.
I år arrangerades CASE-dagen på Campus Helsingborg. Foto: Lill Eriksson

Runt 160 personer gästade CASE-dagen den 16 april, som i år arrangerades på Campus Helsingborg. Tema för dagen var goda levnadsvillkor för den åldrande befolkningen.

Vad hoppas ni få ut av dagen?

Mer kunskap, då kan vi i PRO driva på. Vi är ju många äldre och vi ska tuffa till oss. Sådan här forskning kan lätt glömmas bort, men är viktig. Våra medlemmar pratar mycket om vården och om äldremottagningar. Och om dyra boenden. De flesta vill helst bo kvar hemma, säger Kerstin Engle, som rest från Ängelholm för att företräda PRO, tillsammans med Eva Sivertsdotter.

Två damer framför PRO:s utställningsbord
Kerstin Engle och Eva Sivertsdotter representerade PRO på CASE-dagen. Foto: Lill Eriksson

 

Under dagen presenterades bland annat forskning om äldres boende i avfolkningsbygder och socialt utsatta områden, och hur samverkan kan öka kompetensen i äldreomsorgen.

Anställda i Helsingborgs stad och forskare berättade om moralisk stress i svensk äldreomsorg.

Vi försöker påtala vad problemen är, vi försöker förklara var vi ska lägga mer tid. Ibland fungerar det, ibland inte. Man ska ju hinna transportera sig mellan människorna också, berättade Malin Vingergård, luttrad undersköterska i Helsingborgs stad.

Tre kvinnor talar framför en stor bildskärm
Moderator Heidi Avellan, forskaren Sara Hultqvist från Socialhögskolan och undersköterskan Malin Vingergård. Foto: Lill Eriksson

 

Publik sitter i rader
Foto: Lill Eriksson
Glad publik
Foto: Lill Eriksson

Dagen avslutades med panelsamtal om hur äldre vill bo och leva, med Leif Persson från SPF Seniorerna, Annika Andersson, omsorgsdirektör Helsingborgs stad, Rebecca Saaby Mehlum, arkitekt på FOJAB, Dragana Curovic, bosocial projektledare på Helsingborgshem och CASE-forskaren, docent Marianne Granbom.

Föreläsare vid bildskärmar
Marianne Granbom, Dragana Curovic, Leif Persson, Rebecca Saaby Mehlum och Annika Andersson. Foto: Lill Eriksson

 

CASE-dagen spelades in och videon publiceras så fort den är redigerad.

 

Vad betyder goda levnadsvillkor för dig?

En man med vitt skägg sitter vid ett fikabord
Kurt Åke Linde. Foto: Lill Eriksson

– Att jag inte ska behöva ändra mina levnadsvillkor bara för att jag har fyllt 65 år. Jag ska kunna behålla min livsstil, inte behöva begränsa mig. Fortsätta med motion, ha en bra kost och en social gemenskap. I Senior Sport School, som jag är engagerad i, har det blivit populärt med ”boxning”, där du till exempel lär dig komma upp efter att ha fallit, men även tennis, padel och gå-fotboll, säger Kurt Åke Linde, som rest från Österlen för att delta.

En dam med glasögon sitter vid fikabord.
Anita Andersson. Foto: Lill Eriksson

– Först och främst ska de basala funktionerna tillfredsställas, mat sömn och tak över huvudet. Det är kanske inte så svårt, det är värre med de intellektuella kraven man har; gemenskap med andra, att kunna ta sig någonstans även om man har svårt att tala och höra, säger Anita Andersson som har deltagit på minst tre tidigare CASE-dagar.

Man i trapphuset på Campus Helsingborg
Ingemar Bryman. Foto: Lill Eriksson

– Att känna tillfredsställelse med det liv jag lever och ha frihet att leva ut både när det handlar om fritidssysselsättning och om att umgås med andra. Hinderna ökar med åren och  förhållandena ska vara så att man klarar av dem. Jag fick nyligen cancerdiagnos och oavsett hur det slutar, så ska jag leva livet och inte ta ut något i förskott, säger Ingemar Bryman från SPF Lund.