Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Affärsutvecklaren: "Vi ska förverkliga de här sakerna"

Svartvit bild på en glad Anders Ihse.
Anders Ihse. Foto: Riksbyggen

På ett webinarium i veckan presenterade CASE:s forskare resultat från några av sina delstudier, under rubriken Bostadens betydelse för aktivt och hälsosamt åldrande. Inbjudna var bland annat Brukarrådet, som representerar pensionärsföreningar och patient- och anhörigföreningar, samt partner i branschen; Riksbyggen, Karlshamnsbostäder och Örebrobostäder.

– Vi gör ju själva marknadsundersökningar, men här kommer en del nya forskarrön fram så det är jätteintressant för oss att få veta hur man funderar om sitt boende. Vi får bekräftat att vi tänker rätt i viss mån och så blir en framtidsspaning också, säger Anders Ihse, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Enligt honom får företaget in många frågor om bygg- eller bogemenskap från den åldrande befolkningen.

– I Sverige är det inte så välkänt, men det går att bilda både kooperativa hyresrättsföreningar, eller ha kooperativ äganderätt i flerbostadshus som är vanligare på kontinenten, fortsätter Anders Ihse.

– Lagstiftningen i Sverige för kooperativ hyresrättsförening har funnits sedan 2002 som lagstadgad upplåtelseform, men går lite trögare när det gäller bygg- eller bogemenskap som ekonomisk förening. Bostadsfrågor generellt har inte varit så stora frågor eftersom vi inte har haft en renodlad bostadsminister på länge. Men jag är glad att det finns investeringsstöd för trygghetsboende, + 65 år, som främjar utvecklingen av boende för äldre.

Efter att pensionärsföreningar har kontaktat företaget har kooperativa hyresrättsföreningar bildats bland annat i Hagfors, där sedan kommunen har hjälpt till att hitta mark att bygga på.

Enligt forskaren Maya Kylén vill kvinnor i högre utsträckning än män flytta till en mer social bostadsform senare i livet. Men det är inte alla som ens vet att möjligheten finns.

Vad gör ni för att sprida kunskapen om kollektivboende för den här målgruppen?

– Vi jobbar mot kommuner till att börja med, idéerna kommer från pensionärsorganisationerna, säger Anders Ihse.

Alvesta, Bromölla och Fagersta är andra kommuner där Riksbyggen jobbar med detta.   

Det den åldrande befolkningen önskar mest i sitt framtida boende är balkong/uteplats, hiss, parkeringsmöjlighet och att det ligger på ett plan.

Vad vill du säga till den åldrande befolkning, som känner att ni inte alltid beaktar deras önskemål och behov?

– Vi lyssnar definitivt - vi finns till för dem och ska förverkliga de här sakerna. Engagerar de sig i föreningar, så kan de påverka ännu mer. Jag tycker det är kul när vi överträffar förväntningar, det är det bästa kvittot på att vi gör rätt, säger Anders Ihse.

 

Läs mer om bygg- och bogemenskaper här:

https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/bostadsmarknad/bostadsforsorjning/bygg-bogemenskaper/bogemenskaper/

https://www.lu.se/lup/publication/9013022

https://www.boverket.se/globalassets/publikationer/dokument/2005/kooperativa_hyresratter.pdf