UserAge
Forskningsprogrammet UserAge ska öka förståelsen för hur brukare kan bidra i olika steg i forskningsprocessen.
Brukarmedverkan har blivit en viktig del av många forskningsprojekt. Inom Userage studerar forskare brukarmedverkan för att öka kunskapen om möjligheter och utmaningar med att involvera kunskapsanvändare i forskning om åldrande och hälsa.
Öka effekten av brukarmedverkan
Ett syfte med forskningsprogrammet är att utveckla metoder och modeller som kan öka effekten av brukarmedverkan. Forskarna samarbetar med representanter för pensionärsorganisationer, anhörigvårdare och sköra äldre personer. Aktörer inom offentlig och privat sektor är också engagerade. Personal inom vård och omsorg samt bostads- och fastighetssektorn bidrar i forskningsprogrammet.
Flera studier och projekt
Det sexåriga forskningsprogrammet omfattar ett flertal olika studier och projekt. Fyra doktorandprojekt undersöker hur forskning kan bedrivas i samarbete med olika kategorier av brukare. En nationell panelstudie undersöker attityder till brukarmedverkan bland forskare och olika kategorier av brukare. Studier om hur politiska ambitioner om brukarmedverkan omsätts i forskningsprojekt ingår också.
Fakta om UserAge
Kontaktperson och ansvarig vid Lunds universitet: Susanne Iwarsson, professor och koordinator, Lunds universitet
Medverkande vid Lunds universitet: Susanne Iwarsson, Steven Schmidt, Oskar Jonsson, Håkan Jönson, Björn Slaug, Maya Kylén, Sara Hultqvist, Joakim Frögren, samt brukarrådet för CASE och UserAge.
Samarbetspartners: Forskare och brukarrepresentanter vid Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad och Linnéuniversitetet
Projektperiod: 2017-2022
Forskningsämne: Brukarmedverkan, åldrande och hälsa, samverkan, implementeringsvetenskap
Finansiärer: Forte, Ribbingska minnesfonden
Vill du veta mer?
Läs mer om UserAge i Lunds universitets forskningsportal
Föreläsningar utifrån boken "Participation, vad när hur?"
Redaktörerna
verner [dot] denvall [at] soch [dot] lu [dot] se (Verner Denvall)
susanne [dot] iwarsson [at] med [dot] lu [dot] se (Susanne Iwarsson)
och författarna
Elisabeth Dalholm Hornyánszky
Per-Olof Hedvall
Håkan Jönson
Elin Olander
Hans-Edvard Roos
Gunnar Sandin
Björn Slaug
Agneta Ståhl
Per-Olof Östergren
föreläser gärna utifrån innehållet i boken:
Vem ska bestämma i ett samhälle? Kungen, politiker, experter eller kanske folket? Frågor som dessa har sysselsatt filosofer och medborgare sedan urminnes tider. Idéer om människors rätt till delaktighet är högaktuella i dag. Det kan gälla planering i kommunen där man bor, den egna vården eller produkter och tjänster man ska använda. I denna bok används begreppet ”participation” för att beskriva hur människor både kräver att få delta och inbjuds till att vara delaktiga inom allt fler samhällsområden.
Kontakta redaktörerna eller forskningskommunikatör maria [dot] lofstedt [at] med [dot] lu [dot] se (L)lill [dot] eriksson [at] med [dot] lu [dot] se (ill Eriksson )vid intresse.