Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

UserAge

Forskningsprogrammet UserAge ska öka förståelsen för hur brukare kan bidra i olika steg i forskningsprocessen.

Brukarmedverkan har blivit en viktig del av många forskningsprojekt. Inom Userage studerar forskare brukarmedverkan för att öka kunskapen om möjligheter och utmaningar med att involvera kunskapsanvändare i forskning om åldrande och hälsa. 

kvinna med kamera
UserAge koordineras av forskningscentret CASE vid Lunds universitet och genomförs i samarbete med Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad och Linnéuniversitetet.

Öka effekten av brukarmedverkan

Ett syfte med forskningsprogrammet är att utveckla metoder och modeller som kan öka effekten av brukarmedverkan. Forskarna samarbetar med representanter för pensionärsorganisationer, anhörigvårdare och sköra äldre personer. Aktörer inom offentlig och privat sektor är också engagerade. Personal inom vård och omsorg samt bostads- och fastighetssektorn bidrar i forskningsprogrammet. 

Flera studier och projekt

Det sexåriga forskningsprogrammet omfattar ett flertal olika studier och projekt. Fyra doktorandprojekt undersöker hur forskning kan bedrivas i samarbete med olika kategorier av brukare. En nationell panelstudie undersöker attityder till brukarmedverkan bland forskare och olika kategorier av brukare. Studier om hur politiska ambitioner om brukarmedverkan omsätts i forskningsprojekt ingår också.

Fakta om UserAge

Kontaktperson och ansvarig vid Lunds universitet: Susanne Iwarsson, professor och koordinator, Lunds universitet

Medverkande vid Lunds universitet: Susanne Iwarsson, Steven Schmidt, Oskar Jonsson, Håkan Jönson, Björn Slaug, Maya Kylén, Sara Hultqvist, Joakim Frögren, samt brukarrådet för CASE och UserAge. 

Samarbetspartners: Forskare och brukarrepresentanter vid Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad och Linnéuniversitetet

Projektperiod: 2017-2022

Forskningsämne: Brukarmedverkan, åldrande och hälsa, samverkan, implementeringsvetenskap

Finansiärer: Forte, Ribbingska minnesfonden
 

bokomslag

Föreläsningar utifrån boken "Participation, vad när hur?"

Redaktörerna
verner [dot] denvall [at] soch [dot] lu [dot] se (Verner Denvall)
susanne [dot] iwarsson [at] med [dot] lu [dot] se (Susanne Iwarsson)
och författarna
Elisabeth Dalholm Hornyánszky
Per-Olof Hedvall
Håkan Jönson
Elin Olander
Hans-Edvard Roos
Gunnar Sandin
Björn Slaug
Agneta Ståhl
Per-Olof Östergren

föreläser gärna utifrån innehållet i boken:

Vem ska bestämma i ett samhälle? Kungen, politiker, experter eller kanske folket? Frågor som dessa har sysselsatt filosofer och medborgare sedan urminnes tider. Idéer om människors rätt till delaktighet är högaktuella i dag. Det kan gälla planering i kommunen där man bor, den egna vården eller produkter och tjänster man ska använda. I denna bok används begreppet ”participation” för att beskriva hur människor både kräver att få delta och inbjuds till att vara delaktiga inom allt fler samhällsområden.

Kontakta redaktörerna eller forskningskommunikatör maria [dot] lofstedt [at] med [dot] lu [dot] se (L)lill [dot] eriksson [at] med [dot] lu [dot] se (ill Eriksson )vid intresse.