Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

CASE-forskares projekt nomineras till ESSA-pris

Lisa Ekstam med armarna i kors på en takbalkong.
Lisa Ekstam.

CASE-forskaren Lisa Ekstam, docent och universitetslektor vid Institutionen för hälsovetenskaper på Lunds universitet, och Yvonne Johansson på Socialhögskolan är forskare i projektet Demensvänligt Helsingborg. Det har nominerats till internationellt pris.

Forskningsprojektet Demensvänligt Helsingborg är nominerat till branschpriset ”European Social Services Awards (ESSA) 2023”, dels i kategorin ”Research and Evaluation”, dels i ”Excellence in Cities”. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan akademin och flera av Helsingborg stads förvaltningar. I projektet satsas bland annat på platser som är demensvänliga och bidrar till kunskapsspridning. Det kan vara specialanpassade trädgårdar och parker, som har utvecklats i  samarbete mellan forskare och invånare med demens och deras anhöriga.

Vad skulle det betyda för er framtida forskning om ni vinner?

– Framförallt är det ett erkännande för det arbete vi gör i samverkan mellan forskning, praktik, förvaltningar, företag och med målgruppen. Det som skulle betyda mest är att det ger uppmärksamhet till en viktig fråga – att skapa inkluderande och tillgängliga samhällen för alla människor och specifikt för personer med demens, säger Lisa Ekstam.

Vad har ni sett för resultat i projektet så här långt?

– Vi har sett väldigt konkreta resultat i utemiljöspåret i form av Minnenas och Kunskapens trädgård i Husensjö i Helsingborg, som är en mycket uppskattad park och där kunskap om demens sprids bland annat via en informationsskylt till alla besökare. Även dagvården för personer med demens har stor glädje av parken och besöker den regelbundet, fortsätter Lisa Ekstam.

Fyra kvinnor sitter på utemöbler i trä, sidan av stor orange golvlampa, i solig, grön park.
Delar av projektgruppen i demensvänliga "vardagsrummet".

Till våren 2024 kommer också en kognitivt vänlig toalett stå klar.

– Vi har lärt oss mycket i processen att ta fram den, bland annat genom arbetet med vårdinnovatörer, för att fånga målgruppens behov.

Enligt Lisa Ekstam har projektet ökat medvetenheten och kunskapen om demens i samhället och bland anställda i stadens förvaltningar.

– Det har gett ringar på vattnet som vi inte har räknat med i form av nya initiativ, till exempel i kulturförvaltningen för att öka delaktighet för personer med demens i kulturaktiviteter.

Fler svenska kommuner är nominerade inom andra sociala områden, endast Helsingborg tillsammans med Lunds universitet deltar med ett äldreforskningsprojekt.

Priset är det enda inom sociala tjänster i Europa och delas ut varje år för att uppmärksamma ”enastående prestationer” inom området. Tanken är att lyfta fram framgångsrika och nya tillvägagångssätt som utförs av offentliga institutioner, finansiärer, planerare och leverantörer av sociala tjänster.

Priset delas ut till det bidrag som fått flest röster av både allmänheten och juryn, under en konferens i Zagreb, Kroatien den 16–17 november 2023. Vem som helst kan rösta, i båda kategorierna, senast klockan 12 den 4 november 2023 via röstningsformuläret Vote 2023 – European Social Services Awards.

Läs mer om forskningsprojektet och Lisa Ekstams arbete nedan.