Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LMK-stiftelsens medicinpris till äldreforskare

En man utomhus
Steven Schmidt är vetenskaplig samordnare för forskningscentrumet CASE.

Coronapandemin har gjort att de äldres utmaningar har hamnat i blixtbelysning. En som länge har studerat villkoren för äldre är Steven Schmidt, vetenskaplig samordnare för forskningscentrumet CASE. Nu tilldelas han LMK-stiftelsens medicinpris på 600 000 kronor.

– Det är fantastiskt roligt förstås. Jag blev väldigt överraskad och kunde inte ana att jag var aktuell för det här priset. Forskning om åldrande och hälsa kanske inte framstår som så glamoröst, säger Steven Schmidt.

Steven Schmidt får priset för sina insatser för tvärvetenskaplig forskning inom åldrande och hälsa som gör skillnad och rustar samhället för framtiden. Coronapandemin har inneburit att många har fått upp ögonen för äldres livsvillkor på ett helt annat sätt än tidigare. 

– Plötsligt har alla som är 70-plus fått höra att de ska stanna hemma och det har förstås väckt reaktioner. Men i den forskning som vi gör har vi sett att en stor grupp äldre redan är socialt isolerade. Vi försöker ta reda på hur äldre personer kan fortsätta leva ett aktivt och hälsosamt liv, säger Steven Schmidt.

Plötsliga livsförändringar

Många äldre bor hemma i dag och LMK-stiftelsen ser därför en stor potential inom den forskning som bedrivs vid CASE, en stark forskningsmiljö vid Lunds universitet. Steven Schmidt koordinerar och bedriver tvärvetenskaplig forskning som möter äldres behov hemma och ute i samhället. 

Medicinpriset innebär att Steven Schmidt kan fokusera mer på det pågående forskningsprojekt HoT-Age som undersöker hur plötsliga livsförändringar påverkar äldre människor i deras hem. 

– Det kan handla om att ens partner plötsligt dör och så står man där ensam i ett stort hus. Kan det vara en hjälp att bo kvar eller är det jobbigt att bli påmind om alla minnen? Vi vill förstå vad som kan vara ett stöd och vad som kan vara ett hinder när det sker plötsliga förändringar.

Föryngring av verksamheten

Forskningscentrumet CASE etablerades år 2007 och flera av de forskare som stod bakom initiativet har gått i pension. Därför behövs det yngre krafter som kan driva forskningen vidare. Steven Schmidt, som doktorerade i medicinsk psykologi i USA, arbetar för en föryngring av verksamheten. Det handlar bland annat om att få unga forskare att ta större ansvar i olika projekt och bli bättre på att söka forskningsmedel. 

– En del ser den åldrande befolkningen som en börda, andra som en tillgång. Det är nog på samma sätt i Sverige och USA. Jag tror att det gör att många unga forskare blir nyfikna på det här fältet. Många som går på djupet blir väldigt fascinerade, säger Steven Schmidt.