Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Makarna Magnusson: "Vi ska mjölka ur all kunskap"

William, Angela och Kjell i ett vitt kök
"De har en vision med tekniken och tycker det är roligt att vara med i studien", säger doktoranden William Son Galanza. "Det stämmer och vi vill pusha forskningen framåt", säger Angela Magnusson på besök i MoRe-Lab med maken Kjell. Foto: Lill Eriksson

Angela och Kjell Magnusson har flera mil att ta sig från hemmet i Mellbystrand till forskningslabbet i Lund. Men paret tvekar inte att ställa upp i vetenskapliga sammanhang. ”Vi har möjligheten och då bör vi bidra med våra erfarenheter”, säger dem.

De har pendlat åtskilliga gånger för att träffa CASE:s forskare i Lund. Först deltog paret i en studie om smarta hemlösningar för aktivt och hälsosamt åldrande. Det var så intressant att de nu också medverkar i en ny studie, om sensorteknik för insamling av dagliga aktiviteter i hemmet för äldre vuxna.

 Vi behöver alla stimulans och inte bara ”sitta med händerna på elementet”, säger Kjell.
Det är roligt att utvecklas och det behövs ambassadörer som för ut kärnan av det som forskare håller på med, säger Angela.

Hon är engagerad beteendevetare i botten, det tidigare intresset för unga har nu övergått i ett bredare, djupt intresse för forskning om åldrande och hälsa. Han har arbetat i näringslivet långt efter 65-årsdagen. Nu tar de det lite lugnare, för att hinna med åtta barnbarn, resor, parti- och nämndsmöten som lokal- och regionpolitiker. 

Angela dammsuger i MoRe-Lab med sensorer på kroppen.
"Det är jobbigt att springa före när få lyssnar. Med teknik kan vi frigöra så mycket resurser", tror Angela Magnusson, här på tester i MoRe-Lab i Lund. Foto: William Son Galanza

Makarna upptäckte 2022 CASE:s brukarutbildning om åldrande, teknik och hälsa. Och därefter har de anmält sitt intresse till olika studier.
Men vi hade redan testat allt i första studien. Vi har haft all den teknik som forskarna ville testa; smart dammsugare, gräsklippare och larm – i flera år, berättar Angela.

Höstens studie passar dem bättre. Den går ut på att bära olika sensorer i vardagens alla olika aktiviteter. Då kan forskarna utveckla en metod för att se hur vardagliga aktiviteter förändras när människor åldras. I samband med åldrandet ökar risken för sjukdom eller funktionsnedsättning, vilket påverkar utförandet av aktiviteter.  

 AI kan vara mycket effektivt för att kategorisera dessa aktiviteter, vilket ger värdefulla insikter om hälsa, välbefinnande och livsstilsmönster. Vi hoppas få nytta av kunskaperna så snabbt som möjligt, säger doktoranden William Son Galanza, som arbetar tillsammans med paret i studien.

 Framtidens äldreomsorg är inte bara ett bemanningsproblem, vi själva måste vara proaktiva och medskapare till ett bra liv och då tror jag att det är AI som gäller. Det kan hjälpa oss och då avlastas samtidigt vården, säger Angela.

Kjell går på MoRe-Labs plastgräsmatta med sensorer på kroppen
Kjell på promenad i MoRe-Lab, där han provar ut sensorer på kroppen som ska fånga aktivitet ”utomhus”. Forskarna hoppas få enklare sensorer att prova i hemmet nästa höst. Foto: William Son Galanza

 Vi har ständigt diskussioner hemma och är så klart inte alltid överens. Om vi inte kan gå själva behöver vi en ramp, men det är kanske inte det första Angela tänker på. Det är viktigt att prata om sina visioner, säger Kjell.

Men alla är inte lika positiva när det gäller ny teknik. Det passar inte alla.
 Jag lägger ut mycket på Facebook, vi reser ofta och det tycker många är roligt att följa. Men när jag lägger ut om AI och forskning är det inte många som ”gillar”, folk är rädda för det, säger Angela.

Magnussons hade gärna flyttat till ett trygghetsboende, men de väldigt få som finns är mycket dyrare än deras nuvarande villa. 
 Pengarna styr, kommunerna måste spara och kan inte satsa på sådant, det finns ”svarta hål” överallt att fylla, fortsätter Kjell som nu planerar montera bland annat ledstänger hemma. 

De har bestämt sig för att bo kvar och göra om hemmet till deras eget trygga boende, med hjälp av ny teknik.
 Min klocka kan ta mitt blodtryck så jag behöver inte komma till en sköterska. Jag tror det finns många som oss, som kan avlasta vården. Jag ser detta som hjälpmedel, inte hot, fortsätter Angela.

Animerad person på datorskärm i MoRe-Lab
På en datorskärm i MoRe-Lab kan forskarna se Angelas rörelser i detalj. Foto: Kjell Magnusson

De har båda gått med i Intressentpoolen för att följa forskningen och deltar på CASE:s publika evenemang, som till exempel CASE-dagen.

 Det är alltid kul att träffa forskare och alla andra som åldras. Vi äldre måste kroka arm, vi kan lära av varandra. Om man mår hyfsat bra ska man dra sitt strå och på detta sätt hjälpa de som behöver det, säger Kjell.

 Jag ser det som att ta sig fram genom livet på ett proaktivt sätt, vi ska mjölka ur all kunskap, säger Angela.


 Vill du också gå med i Intressentpoolen? Anmäl dig här!