CASE:s forskare från de fyra medverkande fakulteterna presenterade bland annat nylanserade Intressentpoolen, där vem som helst kan anmäla sitt intresse för att ta del av och bidra till forskning om åldrande och hälsa. Dessutom diskuterades preliminära resultat från intervjuer med parter inom samverkansinitiativet.
Vilken är den viktigaste forskningsfrågan för er nu?
– En intressant fråga är hur boendemiljön kan stimulera och stödja fysiska aktivitet. Genom samverkansinitiativet har vi fått insikten, kunskapen och resultaten från forskningsprojekten och kan nätverka. Då har vi evidens att det blir bra bostäder, säger Rebecca Saaby, arkitekt på Fojab, tacksam över att vara en del av ett nätverk där hon kan ställa frågor.
Drygt tiotalet parter, som bostadsbolag, pensionärsföreningar och teknikföretag samarbetar med forskarna för att ta fram kunskap som påverkar framtidens bostadspolitik och boende.
– Att skapa åldersvänliga boendemiljöer är en global samhällsutmaning. Det behövs mer kunskap om inkluderande och långsiktigt hållbara bostäder och närområden som gynnar hälsosamt åldrande oavsett resurser, konstaterar Oskar Jonsson, biträdande forskare och aktivitetskoordinator för samverkansinitiativet.
Fortsättning i Intressentrådet och online
Deltagarna diskuterade också om vad som bör göras härnäst för att förvalta och gå vidare med de nätverk, kunskaper, kompetenser och annat som uppnåtts, nu när finansieringen av initiativet efter en sexårsperiod upphör.
– Man skulle kunna tänka sig att parterna införlivas i CASE:s Intressentråd, föreslog rådets ordförande Stig Ålund.
Dialogen kan också fortsätta i digitala kanaler. Pensionärsföreningarna lyfte vikten av att forskarna fortsätter komma ut och föreläsa på deras aktiviteter, men också ute i kommunernas verksamheter.
– Samverkansinitiativet och CASE har gett mig väldigt mycket, säger Leif Persson, SPF Seniorerna. En nytta har varit att jag har nått ut med forskning till bland annat Kristianstad kommun, där jag haft kontakter sedan min tid som VD på kommunens bostadsbolag AB Kristianstadsbyggen (ABK). De har inte haft den här kunskapen från forskningen. Och de kan faktiskt tjäna pengar på den, forskning är en tillgång.
Han lyfter att tillgången till trygghetsboenden har urholkats mer och mer i många kommuner, och det vill han motverka.
Eva Fallgren, utvecklingsledare inom vård och omsorg i Helsingborgs stad, tycker att samverkansinitiativet har varit bra för att hålla sig ajour med vad som är på gång inom forskningen.
– Vi har fått upp ögonen för samverkan – det är jätteviktigt. Viktigast nu är att möta de äldres behov, hur de vill bo, men alla dem tycker inte likadant, säger hon.
Läs mer om samverkansinitiativet Sociala rättigheter och boende för den åldrande befolkningen
FAKTA Lunds universitets tematiska samverkansinitiativ
utgör mötesplatser för kunskap och utveckling inom preciserade problemområden. Gemensamt för de olika initiativen är att de är ämnesöverskridande, inkluderar flera fakulteter, samt även externa samarbetsparter i Sverige och världen.
En av Lunds universitets uppgifter är att bidra till lösningar av centrala samhällsutmaningar. För att lyckas med det krävs breda tvärvetenskapliga samarbeten inom akademin i samverkan med verksamheter utanför universitetet.