Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Digitaliseringens möjligheter: CASE-forskare vidare i innovationstävling med internet-projekt

forskare
CASE-forskaren Sofi Fristedt har gått vidare i Post- och telestyrelsens innovationstävling om internet.

Sofi Fristedt, CASE, driver tillsammans med en kollega och ett Stockholmsföretag ett av de 21 projekt som gått vidare i Post- och telestyrelsens innovationstävling ”Från utanför till internet”.

CASE-forskaren Sofi Fristedt, Hälsohögskolan i Jönköping, driver tillsammans med forskarkollegan Ulli Samuelsson, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, och det Stockholmsbaserade företaget Ampd AB ett av de 21 projekt som gått vidare i Post- och telestyrelsens (PTS) innovationstävling ”Från utanför till internet”.

Temat för tävlingen är att hitta lösningar som bidrar till att fler kan dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Att Sofi Fristedt och Ulli Samuelsson tillsammans med Ampd AB nu går vidare till nästa steg innebär att de får 100 000 kr för att under elva veckor genomföra en förstudie, som är ett steg på vägen mot en produkt som kan sänka tröskeln för äldre personer och få fler att börja använda smarta mobiler och surfplattor. I nästa steg ska studieresultatet bedömas av ett expertråd.

- Digital teknik utmanar många av oss i vardagen, inte minst i senare delen av livet. Trots dessa utmaningar finns mycket lite, oftast inte någon hjälp alls, att få från samhället, företag eller från annat håll. Det visar bland annat vår forskning inom projektet GenerationTech vid CASE. För att överbrygga dessa gap och undvika digital exkludering behövs nya lösningar. PTS tävling ger oss möjlighet att utveckla en sådan lösning, och vi är mycket glada att kunna anta denna utmaning, berättar Sofi Fristedt.

Tävlingens utgångspunkt är att drygt en miljon människor i Sverige idag upplever att de inte är digitalt delaktiga. Av dessa har flera hundra tusen aldrig använt internet och stora grupper hamnar utanför för att de inte kan, förstår eller vill använda digitala lösningar. Det gäller till exempel många äldre, personer med funktionsnedsättning och nyanlända med låg utbildning.

Det är en förutsättning för att kunna vara delaktig i samhället, till exempel för att kunna agera på en arbetsmarknad, ta del av service eller hantera privata ärenden. De som av olika anledningar saknar nätkompetens riskerar att hamna utanför, vilket kan få konsekvenser såväl för den enskilde individen, demokratin och även samhällsekonomin.

Vinnarna får, efter att tävlingen avslutats, upp till 2 miljoner kronor för att genomföra sina projekt.

 

 

Om PTS innovationstävling

sladdar

I dag är internetkunskap en grundläggande kunskap som behöver betraktas som nödvändig för alla.

Post- och telestyrelsen (PTS) arbetar för att alla ska kunna använda digitaliseringens möjligheter. Sverige ligger långt fram i den tekniska utvecklingen och många samhällsfunktioner blir digitala och flyttar ut på internet. Även om det innebär positiva möjligheter så gör det även att ännu fler riskerar att hamna utanför. Om man halkar efter i det digitala samhället så halkar man efter samhället i stort i allt större utsträckning.

PTS sextonde innovationstävling (2019 års tävling, som dock nu är stängd för nya bidrag) har temat ”Från utanför till internet”. Tävlingen vill hitta lösningar som bidrar till att fler kan dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Lösningarna ska vara digitala och handla om att underlätta och motivera. Det kan både vara innovativa nya idéer eller förbättringar av redan existerande tjänster eller funktioner.

Vill du veta mer om tävlingen? Läs mer här.