Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Finska forskare: "Vi måste involvera användarna mer"

Two Finnish researchers sitting in the rest room Forum Medicum.
Finska forskarna Emmi Matikainen och Merja Rantakokko besöker CASE i Lund hela den här veckan. Foto: Lill Eriksson

CASE gästas hela den här veckan av Merja Rantakokko, docent i gerontologi, från finska Jyväskylä universitet och doktorand Emmi Matikainen-Tervola från JAMK/Jyväskyläs universitet, knappt 30 mil norr om Helsingfors i Finland.

På onsdag föreläser de om sitt forskningsområde; om rörlighet och gångparametrar hos äldre människor. 

– Det blir en bred översikt med fokus på rörlighet i olika utomhusmiljöer, och Emmi presenterar sin framtida avhandling, säger Merja Rantakokko.

Hon fick kontakt med CASE:s professor Susanne Iwarsson redan 2006.

Jag är tacksam att hon blev min handledare då, jag var så intresserad av miljöegenskaper och rörelse utomhus, men hittade ingen handledare i Finland. Sedan har samarbetet fortsatt med Susanne, Björn Slaug, Maria Nilsson och andra forskare i Lund. Mitt senaste besök här var för fyra år sedan, nu är ni i en ny imponerande byggnad - vi ser också fram emot att se MoRe-Lab, fortsätter Merja Rantakokko. 

I Finland finns liknande rörelselab inom idrottsforskningen, men inte så modernt och nytt som det i Lund. Forskningen inom åldrande som bedrivs här är ansedd internationellt.

Inom miljögerontologin är det unikt med så här stort center som ni har i Lund, det är framgångsrikt.  

Vad ska ni mer göra den här veckan?

Vi har en lång lista på allt vi vill lära oss, till exempel om användarmedverkan. Det är inte så vanligt på finska universitet, det förekommer mer på andra institut. Men vi måste involvera användarna mer, den samhälleliga påverkan är ju det viktigaste. Hur ska vi kunna vara säkra utan att diskutera med dem? 

Vad hoppas ni få ut av besöket i Lund?

Jag tror och hoppas vi får till framtida forskningsprojekt. Vi har redan haft gemensamma publikationer och planerar fler, säger Merja Rantakokko.

Hur ser förhållandena ut i Finland för forskningen inom åldrande?

Det blir svårare och svårare, med tuffare konkurrens om anslagen. Nu har reglerna för finansiering av postdoktjänster ändrats, det innebär utmaningar för deras forskarkarriär. Folk flyr akademin när de har disputerat. Och det är det politikerna vill – det behövs välutbildade utanför akademin. Men det är inte så bra, vi förlorar många talangfulla forskare, säger Merja Rantakokko.

Vad tänker du om det som är doktorand?

Det är utmanande, därför är det värdefullt att få komma hit till Lund och knyta kontakter. Doktorander måste vara öppensinnade och aktiva för att komma vidare till nästa projekt, det är viktigt att nätverka, säger Emmi Matikainen-Tervola.

Läs mer om de finska forskarnas föreläsning här.