Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hon undersöker äldres flytt till partner – överraskas i ny studie

Maya i fåtölj framför panoramaglas på Forum Medicum.
Maya Kylén. Foto: Lill Eriksson

Nya typer av sambosituationer ”på äldre dar” överraskar CASE-forskarna, som sett förändringar när det gäller sociala konstellationer i samband med flytt under senare delen av livet.

Det framgår i en nyligen publicerad studie från forskargrupperna Tillämpad Gerontologi och Aktivt och hälsosamt åldrande, som har samarbetat med en grupp forskare vid Goethe University i Frankfurt inom det Forte-finansierade projektet HoT-Age.

– Vi fann intressanta fall. Man tänker ofta på stabilitet och att äldre bor kvar länge i samma bostad, men här såg vi exempel på att de magasinerade alla ägodelar och flyttade in på Bed & Breakfast, för att de inte visste vart de skulle bo sen, säger Maya Kylén, biträdande forskare i forskargruppen Tillämpad Gerontologi, Lunds universitet.

Forskarna fokuserade på personer som hade flyttat in tillsammans med en partner i senare delen av livet, och hittade två mönster. Det ena var en grupp som flyttade in tillsammans med en partner i en ny bostad och det andra var deltagare som antingen flyttade in hos sin partner eller att deras partner flyttade in hos dem.

Kan vara det nya normala

Maya Kylén har i huvudsak arbetat tillsammans med tyska förstaförfattaren Anna Wanka. De såg också exempel på äldre personer som väljer att jobba lite längre, efter att ha flyttat tillbaka till Sverige och familjen efter många år utomlands. Och personer som är veckoslutspartner.

– Detta skiljer sig från hur vi brukar tänka om äldre. Det är kanske det nya normala, att det finns en stor heterogenitet i hur man väljer att leva och bo, fortsätter Maya Kylén.

Maya är involverad i flera nationella och internationella tvärvetenskapliga forskningsprojekt som fokuserar på livshändelser i senare delen av livet, bostäder, hem och närmiljöer samt vård och rehabilitering i hemmet för personer med komplexa hälsotillstånd.

För närvarande leder hon två stora projekt; AGE-HERE som fokuserar på relationen mellan ekonomiska faktorer, till exempel skatter och hälsa hos äldre som äger sin bostad. Och InHome, en ny modell som integrerar miljöfaktorer i rehabilitering efter stroke för en mer personcentrerad vård.

Intervjuer med svenskar och tyskar

Studien är en del av CASE-projektet Hot Age, där doktoranden Erik Eriksson och en tysk kollega gjorde djupintervjuer med 50 äldre personer i Sverige och Tyskland, om livshändelser i senare delen av livet, hälsa och hur de upplevde sina hem och närmiljöer.

Det är nio av dem som nu har studerats för sina, ibland, ovanliga flyttmönster tillsammans med en partner. 

– Vi såg att flera flyttade in tillsammans i samband med att de gick i pension, något som inte varit möjligt tidigare bland annat på grund av arbetssituationen. Innan pensioneringen hade de haft ett veckoslutssamboskap. Att flytta ihop kunde också vara ett sätt att hantera andra livshändelser, så som försämrad hälsa, fortsätter Maya Kylén.

Deltagarna tar också upp hur det är att flytta in hos en partner, eller när båda flyttar till en ny bostad.

– Man kan känna sig som en gäst när man flyttar in hos sin partner. Det är inte bara en ny miljö, det tar längre tid att anpassa sig och känna sig som hemma.

Såg ni skillnader mellan de som bor i Tyskland och Sverige?

– Studien baseras på få individer och man ska därmed vara försiktig att prata om skillnader, men i Tyskland såg vi att flera av deltagarna valde att flytta ut på landet, medan deltagarna i Sverige valde att flytta in till centrum och slippa vara beroende av en bil. 

 

Läs mer om "Moving in together in later life: Making spaces into places as a joint endeavor".