Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Samverkansinitiativet höll stormöte på arkitektkontoret Fojab i Malmö

en grupp människor i möte

Samverkansinitiativet "Sociala rättigheter och boende för den åldrande befolkningen" har precis beviljats förlängning med två år. Detta för att man lyckas samarbeta kring komplexa frågor inom universitetet och dessutom jobba "på riktigt" med parter utanför akademin inom ramen för området äldre och boende.

Oskar Jonsson är aktivitetskoordinator för samverkansinitiativet. Han inledde mötet med att berätta den glada nyheten om 2-års förlängningen. Susanne Iwarsson gav därefter en kort presentation om det nya profilområdet “Proactive Ageing: Brain & Movement – From Molecular Changes to Engagement with Life and Society” 

Marianne Granbom redogjorde övergripande för forskningsprojektet "Socialt hållbar bostadspolitik för personer som åldras med funktionsnedsättning: utveckling av en kunskapsbas som stödjer delaktighet och aktivt medborgarskap (Sustain@home)" – ett projekt vars utformning berör samverkansinitiativets inriktning och där flera av parterna är engagerade. 

en kvinna presenterar
Rebecca Saaby Mehlum, arkitekt och en av värdarna för dagen, höll i en rundvisning på Fojab och presenterade även ett av deras nybyggda projekt, ett trygghetsboende i Växjö -Hofs park. 

Fyra delprojekt inom Sustain@home redovisades:
1) Kritiska incidenter i hyresfastigheter
2) Äldre kvinnor med låg pension och deras boende
3) Bostadsförsöket
4) Äldre personer i utsatta områden

Dagen avslutades med gruppdiskussioner kring hur resultaten från dessa fyra delprojekt kan komma till nytta på olika sätt i samhället och i parternas verksamheter.

Deltagare i Samverkansinitiativet:

Medverkande fakulteter
Medicinska fakulteten
Juridiska fakulteten
Samhällsvetenskapliga fakulteten
Lunds tekniska högskola (LTH)

Externa samverkanspartners
Fojab arkitekter
Helsingborgs stad
Karlshamnsbostäder AB
miThings
Pensionärernas riksorganisation (PRO)
Riksbyggen AB
SPF Seniorerna
Tech4Care
Vetenskap & Allmänhet
Österlenhem AB
Region Skåne

Läs mer här