Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Halvtidskontroll om åldersteknik

Fyra forskare i Medicum Forums glasklädda lokaler i Lund.
Sofi Fristedt, William Son Galanza, Steven Schmidt och Nebojsa Malesevic efter halvtidskontrollen. Foto: Lill Eriksson

Den 24 oktober var det dags för doktoranden William Son Galanzas halvtidskontroll. Han presenterade sitt arbete "AGE-TECH: Technologies supporting engagement in meaningful activities in and out of the home while ageing".

Hans forskningsprojekt fokuserar på teknologier som stödjer engagemang i meningsfulla aktiviteter, i och utanför hemmet under åldrandet. Tillsammans med forskargruppen Tillämpad Gerontologi bedrivs projektet i Movement & Reality Lab (Mo-Re-Lab) på Forum Medicum. Det övergripande syftet med projektet är att utveckla och utvärdera strategier för att förbättra livskvaliteten genom att förbättra möjligheterna för människor att delta i meningsfulla aktiviteter när de åldras.

Användningen av smart hemteknik involverar ofta kameror och sensorer, det kan till exempel vara att styra kaffebryggaren via en app, så att kaffet är klart när man kommer hem.

Vad har du sett hittills?

– Det finns en blandad attityd till smarta hemteknologier bland deltagarna i första studien. Vissa tycker att det är positivt och hjälpsamt, medan andra tycker att det är påträngande och onödigt, säger William Son Galanzas.

Önskan om en hållbar och enkel, smart teknik var konsekvent över generationer, medan önskan att skaffa sig färdigheter för att använda sådana tekniker för att förbereda sig för teknikanvändning när de åldras mer finns hos äldre generationer. Det finns en generell preferens för smart teknik som främjar säkerhet och säkerhet. Teknikutvecklingen bör också anpassas till användarnas behov.

Använder simulerad hemmiljö

En fokusgrupp användes i studie 1 för att utforska attityder, behov och önskemål till smarta hemteknologier bland tre generationer, 30-39, 50-59 och 70-79 åringar.

För studie 2 anordnades en forskningscirkel med tre sessioner för att generera innovativa lösningar som adresserar de behov, önskemål och problem som identifierats i fokusgruppstudien.

Studie 3 fokuserar på metodutveckling med hjälp av en simulerad hemmiljö (Movement and Reality Lab) och en mängd olika sensorteknologier för att bedöma funktion i vardagliga aktiviteter.

Studie 4 är en förstudie för storskalig datainsamling i äldre vuxnas hem för att bedöma funktion i vardagliga aktiviteter med hjälp av metoder utvecklade i studie 3.

Vilken var den viktigaste feedbacken i halvtidskontrollen?

– Att studie 3 och 4 är tydliga för mig, men inte för läsarna. Så det finns ett behov av att revidera och vara konkret i konceptet som jag använder, säger William Son Galanza.

Nu ska han analysera data från studie 2, medan etikprövning för studie 3 och 4 pågår.

Williams bakgrund är geriatrisk omvårdnad och global hälsa. Han är knuten till både Center for Aging and Supportive Environments (CASE) och Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH). Huvudhandledare är Steven Schmidt och recensenterna Susanne Frennert och Staffan Karlsson.